Vi på STAD vill passa på att tacka alla våra kursdeltagare, samarbetspartners, PRODIS och Krogar mot Knark-nätverk samt forskarkollegor för ett innehållsrikt och spännande 2024! Året har präglats av härlig samverkan, nätverkande, utbildning och kunskapsspridning. Tillsammans gör vi viktiga insatser för att skapa förändring. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och många spännande möjligheter under det kommande året.
Vi önskar er en fridfull jul med tid för återhämtning, glädje och gemenskap
Utbildning
Varje år utbildar vi ett stort antal personer inom STAD:s metoder. Det är både krog- och gympersonal, poliser, studenter samt preventions- och brottsförebyggande samordnare på kommunal och regional nivå. Bara under 2024 var det i Stockholm över 700 kroganställda som gått några av våra utbildningar inom Ansvarsfull Alkoholservering och Krogar mot Knark.
Intresset för Krogar mot Knark är stort runt om i landet och flera kommuner är i uppstartsskedet. Inom ramen för metoden har vi haft nöjet att utbilda utbildare som kommer att spela en viktig roll för den regionala och lokala spridningen framöver. Under hösten har bland annat Uddevalla, Norrköping, Jönköping, Uppsala och Dalarna både utbildat personal från branschen och haft krögarträffar.
Inom det dopningsförebyggande arbetet har över 200 gymanställda och samordnare samt omkring 200 poliser utbildats. Under 2024 nåddes en betydande milstolpe i antidopningsarbetet, då över 1000 poliser har utbildats inom ramen för metoden 100% Ren Hårdträning.
Forskning, rapporter och studier
Under 2024 har vi också kunnat glädjas åt det treåriga projektbidrag som FORTE beviljat STAD:s forskarteam. Bidraget ska stödja utvecklingen av en digital insats för att hjälpa unga som har föräldrar med alkoholproblem. Detta projekt markerar ett viktigt steg i vårt fortsatta arbete för att stärka det preventiva arbetet.
STAD har även publicerat ett antal rapporter och studier. Narkotikaanvändningen och förebyggande åtgärder på krogar och nattklubbar i sju län runtom i Sverige är en av dem. Resultaten visar att narkotika är vanligt förekommande på dessa platser och att det påverkar miljön negativt för både gäster och personal. Studien som publicerats i en vetenskaplig tidskrift understryker vikten av samarbeten i likhet med Krogar mot knark där krogar, polisen och andra intressenter jobbar tillsammans för att minska narkotika i nattlivet.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11489967/
På uppdrag av Brottsförebyggande rådet (Brå) har STAD fått uppdraget att följa arbetet med implementeringen av Group Violence Intervention (GVI) i Järfälla/Upplands-Bro, Huddinge och Uppsala. GVI är en metod från USA som syftar till att minska grovt våld i kriminella miljöer. Resultat från denna processutvärdering har beskrivits i en slutrapport som publicerades i november 2024.
Länk: http://stad.org/sites/default/files/media/Slutrapport%20-%20Utvärdering%20av%20GVI%20-%20STAD-version%2020241105f%20hemsida.pdf
Även en rapport som fokuserar på förändringar i skjutningar och skjutvapenvåld inom Järvaområdet har publicerats. STAD har genomfört en effekt- och processutvärdering av projektet Trefas. Bakom uppdraget står Stockholms stad och Polismyndigheten i Region Stockholm, Polisområde Nord. Kärnan i Trefas-modellen är polisens regelbundna riskbedömning, där individer bedöms utifrån risken att skjuta eller bli skjutna under en period av två till tre veckor.
STAD rapport 82 - Utvecklingen av skjutningar och skjutvapenvåld i Järva efter ökad samverkan - En effektutvärdering av arbetsmodellen Trefas. Länk https://stad.org/sites/default/files/media/STAD%20nr%2082%20Trefas%20effektutv%C3%A4rdering_ed.pdf
.