Nyheter

Publicerat den 02/11/2020 - 08:11

I en genomförd studie bland 1 400 svenska klubbesökare, i åldern ​18 till ​35​, uppger 59% att man använt narkotika det senaste året. Många rapporterar dessutom flera negativa konsekvenser i samband med narkotikaanvändandet. Nu går Stockholms hotelljättar Clarion Hotel Sign och Scandic Hotels i Stockholm tillsammans med Stureplansgruppen ihop för en knarkfri besöksnäring. 

– Nu behöver vi ta krafttag mot knarket. Krogmiljön är en arena som behöver prioriteras. I Stockholm city kommer polisen tillsammans med branschen att genomföra en rad olika åtgärder. Krog 2022 är Stockholm citys nya satsning, vi vill komma åt kriminella nätverk, våldsbrott och narkotikaförsäljning i Stockholms nöjesmiljöer, polisintendent Anette Haag, kommenderingschef Krog 2022.

Det är de tre aktörerna Clarion Hotel Sign, Stureplansgruppen och Scandic Hotels i Stockholm som i ett första steg samarbetar för att aktivt vända den alarmerande trenden tillsammans med nätverket Krogar mot Knark. Krogar mot Knark väntas att växa kraftigt framöver, där målet är att skapa en knarkfri miljö i svensk besöksnäring. 

Läs pressmeddelandet i sin helhet här

 

För ytterligare information:

Johanna Gripenberg, sektionschef, STAD, 070 484 88 64
Nasim Caspillo, samordnare Krogar mot Knark, STAD, 072 236 28 07
Erika Larsson, Pressekreterare Liberalerna, Stockholms stad 076 122 98 74
Joakim Elveroth, distriktsdirektör, Scandic Hotels, 070 973 57 90
Henrik Berghult, VD, Clarion Hotel Sign, 070 621 81 90
Linda Nordlund, marknadschef, Stureplansgruppen, 070 438 84 84
Polisregion Stockholm, media, 010 564 05 55

Publicerat den 02/03/2020 - 16:38

Under vårterminen ska flera nya webutbildningar lanseras, de kommer att finnas tillgängliga här på hemsidan. De är introduktions- och grundkurser till fler av de fysiska utbildningarna som STAD redan idag tillhandahåller. 

Grundkurs i Tillsyn enligt alkohollagen, en webutbildning, är inom kort redo på Polismyndighetens plattform Pingpong samt på STADs hemsida. Målgruppen är poliser i yttre tjänst och kommunpoliser samt kommunala alkoholhandläggare. Målet med kursen är att kunna genomföra en krogtillsyn och i samband med den kunna bedöma alkohol- och narkotikapåverkan. Beräknad tid 1 timme. Pris ej satt.

Fördjupningskurs i Tillsyn enligt alkohollagen, en tredagars utbildning med teori och praktik, genomförs i Stockholm vid fyra omgångar under året. Målgrupp är insatsledare, poliser som ofta jobbar med krogtillsyn, yttre poliser m.fl. samt kommunala alkoholhandläggare. Målet med kursen är att kunna genomföra såväl egen krogtillsyn som krogtillsyn i samverkan med andra aktörer, samt i viss mån kunna arbetsleda kollegor som endast gått grundkurs på webben. 

Torsdag 08.30-17 teori
Fredag 21-06 och lördag 19.30-04.30 teori och praktik
Pris: 5500 kr (boende och resa bokas av deltagaren själv)

För mer information om kontakta Nasim Caspillo: nasim.caspillo@sll.se 

Introduktionskurs i Ansvarsfull Alkoholservering, en webutbildning. Målgruppen är anställda på krogar, hotell, festivaler, konserter, tillfälliga events etcetera som i sin vardag arbetar med eller kommer i kontakt med alkoholservering. Det kan exempelvis vara extraarbetande, tillfälligt anställda med flera som inte har möjlighet att gå grundkursen. Målet med kursen är att förstå alkoholens konsekvenser, kunna servera alkohol ansvarsfullt, förhindra alkoholservering till minderåriga och till märkbart påverkade. Beräknad tid 25 min. Pris ej satt. 

Introduktionskurs i Fotboll utan Fylla, (Ansvarsfull Alkoholservering i arenamiljö), en webutbildning. Målgruppen är anställda och funktionärer på arenor med alkoholservering. Målet med kursen är att förstå alkoholens konsekvenser, kunna servera alkohol ansvarsfullt, förhindra alkoholservering till minderåriga och till märkbart påverkade. Beräknad tid 25 min. Pris ej satt. 

Grundkurs i Krogar mot Knark, en webutbildning. Målgruppen är anställda på krogar, hotell, festivaler, konserter, tillfälliga events etcetera som i sin vardag  kan komma i kontakt med narkotika och narkotikapåverkade personer. Målet med kursen är att kunna upptäcka narkotikapåverkade gäster och veta hur dessa ska hanteras, förebygga narkotikaproblem samt förhindra alkoholservering till märkbart påverkade av narkotika. Beräknad tid 25 min. Pris ej satt. 

 

Mer information kommer!

 

Publicerat den 12/19/2019 - 13:06

I en längre intervju med journalisten Eva Ekeroth pratar STADs chef Johanna Gripenberg om sin bakgrund och hur hon egentligen hamnade där hon är idag.

Artikeln är publicerad i Accent Magasin och finns att läsa i sin helhet om du klickar HÄR!

Publicerat den 08/29/2019 - 11:31

SAVE THE DATE!

Tisdagen den 8 oktober anordnas i Stockholm en nationell konferens om dopning i Sverige. STAD och PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) är huvudarrangör och konferensen är den första i sitt slag som i landet där dopningsfrågan diskuteras utifrån både ett idrotts- och samhällsprespektiv.

Ambitionen är att belysa dopningsproblematiken i Sverige så brett som möjligt.

Välkommen in med din anmälan!

Publicerat den 08/27/2019 - 16:56

Under sommaren har STADs chef Johanna Gripenberg intervjuats i Sveriges Radio gällande den ökande knarkanvändningen i Stockholms krogmiljö.

Både i Ekot samt en längre intervju i P4 Extra med Jens Möller!

Klicka på länkarna här ovan för att komma direkt till inslagen. In och lyssna!